STEVE STRAUSS – A VERY THIN WIRE

Steve Strauss is een sinds meer dan 25 jaar actieve Amerikaanse folkzanger en songschrijver die gedurende vele jaren in de staat New York professioneel werkzaam was als maatschappelijk werker en psychotherapist voor kinderen, naast het uitoefenen van zijn favoriete hobby: liedjes componeren, platen opnemen en optreden. Begin 2015 mochten we hier op deze pagina’s zijn derde album “Sea Of Dreams” voorstellen, een opname die hij mocht maken in de Duitse studio van ‘Stockfisch Records’-eigenaar Günter Pauli.

Nu werd er in diezelfde studio in Northeim in de deelstaat Nedersaksen een nieuwe plaat van Steve Strauss opgenomen met de hulp van de beste instrumentalisten die aan het platenlabel verbonden zijn. Günter Pauli zat ook nu weer aan de knoppen als opnameleider en producer van het album “A Very Thin Wire”, sinds debuutplaat “Powderhouse Road” uit 1998, “Just Like Love” uit 2004 en “Sea Of Dreams” uit 2015 het vierde album in de carrière van de nu 55-jarige Steve Strauss dat bij ‘Stockfisch Records’ werd opgenomen.

Hij is altijd een verteller gebleven in zijn ballads die vooral door hemzelf op akoestische gitaar worden begeleid. Dat is ook het geval bij de dertien tracks die op “A Very Thin Wire” een plaatsje hebben gekregen. Voor elf van de dertien folkliedjes schreef Steve Strauss teksten en muziek en daar zijn enkele pareltjes bij terug te vinden, zoals de openingstrack “Somebody Tell Me”, de albumtiteltrack, de melodieuze countryballad “Here Comes Old Splitfoot”, het over een overstroming in zijn thuishaven in Binghamton, New York handelende “In The Flood” waarop Lea Morris knappe backing vocals zingt en het laatste hoogtepunt op de plaat met de song “Home”.

Deze keer werd er eveneens geopteerd om van twee nummers een coverversie op te nemen. De eerste cover is er een van het nummer “Please Be With Me” van Scott Boyer dat die in 1971 opnam met zijn band ‘Cowboy’ voor hun album “5’ll Getcha Ten” en een song die later in 1974 ook gecoverd werd door Eric Clapton op zijn plaat “461 Ocean Boulevard”. De tweede coversong die Steve Strauss selecteerde is het zachtjes walsende “(Looking For) The Heart Of Saturday Night” uit de gelijknamige tweede studioplaat van Tom Waits uit 1974, die het nummer had geschreven als een muzikaal eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse schrijver en dichter Jack Kerouac.

Günter Pauler is er ook nu weer perfect in geslaagd om de instrumentatie bij alle nummers op “A Very Thin Wire” minimalistisch en sober te houden, echter altijd net genoeg om telkens weer een fijne melodie aan de songs toe te voegen. De belangrijkste bijdrage aan de muziek bij deze liedjes is afkomstig van multi-instrumentalist Ian Melrose, een Engelse snarenvirtuoos die al sinds meerdere decennia als sessiemuzikant optreedt voor ‘Stockfisch Records’ op fingerpicking gitaar, dobro en lapsteelgitaar. Wat ons betreft mag Steve Strauss er in de volgende jaren gerust nog een paar albums aan toevoegen, want van deze plaat hebben we van begin tot einde genoegzaam kunnen genieten.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Stockfisch Records